In de intro van deze Webinar werd een mooi filmpje getoond. Ze spreken over een bijzonder medicijn die elk ziek kind beter kan laten voelen. Een medicijn wat uiterst uniek is en ongekend krachtig. Het is niet te vinden in een potje en komt ook niet door een naald. Toch dient het in grote hoeveelheden toegediend te worden. Het moet altijd voorradig zijn, elke dag elk moment. Het medicijn waar ze over spraken is er maar eentje van en dat is je familie.
De titel van de Webinar is ‘Keeping Families close’, iets wat in deze periode van Covid-19 soms lastig kan zijn. Door alle maatregelen en bezoekregels maakt het soms lastig. Toch wil ik als verpleegkundige in de toekomst blijven kijken hoe we toch zoveel mogelijk ouders kunnen betrekken in de zorg. Familie is belangrijk, een veilige haven, zeker voor kinderen.
Een spreker van Nanon Labrie, gezondheidscommunicatie-expert. Aan de hand van een indringend verhaal over haar eigen zwangerschap leidt ze ons door de 5 do’s van communicatie heen. Ze is in mei 2017 met spoed opgenomen in het ziekenhuis, op dat moment is ze 26 weken zwanger. Nanon komt ziek terug van een werkbezoek in Amerika en bevalt binnen 48 uur van een meisje Emilie, op dat moment woog emilie 670 gram. Deze gebeurtenis heeft haar doen beseffen hoe belangrijk communicatie is. Vanuit hier heeft ze de volgende ‘do’s’ opgesteld.
- Wees je bewust van de impact.
- Communiceer helder en explicit.
- Wees oprecht: durf kwetsbaar te zijn.
- Respecteer communicatie behoefte.
- Stem je communicatie af op het individu.
Deze communicatie lessen neem ik zeker mee in mijn visie als toekomstig verpleegkundige en wil ik in de loop van de tijd eigen gaan maken.
Een andere spreker was Nicole van Veenendaal, arts-onderzoeker op de afdeling Neonatologie. Nicole heeft zich verdiept in Family Centred Care aan de hand van de 4 C’s of closeness.
Allereerst is cultuur belangrijk, de cultuur van je unit draagt bij aan de closeness die ouders belangrijk vinden denk hierbij aan waarden, normen, gedachten en gedrag op de werkplaats. Ze noemde daarbij twee voorbeelden van culturen:
”Het is de cultuur van onze unit, de verpleegkundige zijn vaak erg verontwaardigd als ouders er niet zijn. Dan komen ze naar de dokter en geven ze aan dat ouders er niet zijn. Alarmbellen gaan af als ouders er niet zijn.”
”Ik denk dat het personeel de ouders niet wil, omdat ouders op hun handen kijken.”
Binnen de cultuur is collaboration heel belangrijk, ook wel samenwerken. het gaat niet niet alleen om de samenwerking met professionals onderling maar ook de communicatie tussen ouders en professionals.
Als derde is capaciteit belangrijk, je kunt dan denken aan fysieke capaciteit bijvoorbeeld apparatuur. Ook humaan capaciteit is belangrijk denk hierbij aan personeel. Tot slot heb je richtlijnen waar je dan aan kan denken vroeg ontslag naar huis programma (met thuiszorg), 24 uur per dag open zijn voor ouders en gratis maaltijden en parkeren voor ouders.
Tot slot speelt coaching nog een belangrijke rol, zowel coaching onderling als coaching van ouders aan verpleegkundige en andersom.
Alle vier de elementen samen zorgen samen voor de 4 factoren voor succes binnen Family Centred Care.
De samenwerking met kinderen kan soms best complex zijn. Als verpleegkundige doe je je best om een vertrouwensrelatie op te bouwen met een kind. Heleen Veen-Hellendoorn en Florine Pilon-Kamsteeg beide orthoptist en werkzaam in het Expertisecentrum Diagnostiek Visuele Aandoeningen Beariméus hebben in deze Webinar tips gegeven over deze vertrouwensrelatie en samenwerking met het kind. De tips werk ik hieronder uit in een schema.
De Webinar ‘Keeping Families Close, samen naar de toekomst’ werd georganiseerd door het Ronald McDonald Kinderfond Nederland. Ik raad iedereen aan om deze Webinar te kijken! (Ronald McDonald Kinderfonds Nedeland, 2020)