In april 2020 heb ik de workshop kinderverpleegkundige gevold. Een hele leuke workshop! Ik heb deze workshop gevolgd omdat ik later heel graag kinderverpleegkundige wilde wil worden. Deze workshop heb ik ingezet om mij zo breder te oriënteren op mijn toekomstig beroep als kinderverpleegkundige.
Tijdens de workshop hebben we het gehad over de taken van kinder- en jeugdverpleegkundige. Iets wat ik heel leerzaam vond ik dat je niet alleen voor het kind zorgt maar ook bezig bent met de coaching van ouders, het zijn immers kinderen. De samenwerking en dan met namen de coaching tussen mij als verpleegkundige, de ouder en het kind vin ik heel interessant.
”Veel ouders missen duidelijkheid over wat goede zorg aan zieke kinderen in de eigen omgeving omvat. Ook worstelen ze vaak met hun dubbelrol als ouder en als zorgmanager.” (Verpleegkundige kwaliteitsstandaard voor kindzorg, 2018)
Zoals u hierboven in het citaat kan terug lezen zie je dat die managing van de zorg van kinderen best complex is voor ouders. Dit is iets wat ik als toekomstig verpleegkundige dan ook een belangrijk onderwerp vind. Tijdens de opname in het ziekenhuis wil ik er voor de ouder zijn en hierin zelfmanagement stimuleren door de zorg voor het kind samen uit te voeren.
Iets wat ook aanbod is gekomen en wat ik zeker meeneem uit deze workshop is het belang van signalering. Ongeveer 119.000 kinderen worden elk jaar slachtoffer van kindermishandling (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 2021). Wij als verpleegkundige hebben daarom een belangrijke rol om bij kinderen met letsel na te gaan waar dit letsel vandaan kan komen. Indien wij een situatie niet vertrouwen kunnen we als verpleegkundige er voor kiezen om een melding te maken via de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 2020). Ik vind het goed dat dit in de workshop behandeld wordt, het zorgt ervoor dat je er bewust van wordt welke mogelijkheden er zijn.